Poëziealbum plaatjes van vroeger, deze herken je vast nog wel!

De mooiste poëziealbum plaatjes van vroeger ontdekken? Lees verder!
De mooiste poëziealbum plaatjes van vroeger ontdekken? Lees verder!

Op de basisschool hadden we er allemaal ééntje: het poëziealbum en dat was écht heel belangrijk! Iedereen moest er een gedicht in achterlaten en er iets moois van maken: natuurlijk met prachtige en grappige poeziëalbum versjes! In dit item laten we je de mooiste poëzie album tekst, rijmpjes, gedichtjes zien en de geweldige poeziealbum plaatjes van vroeger! Maar hoe is de poëziealbum traditie ontstaan eigenlijk?

Zo herkenbaar deze poeziealbum plaatjes, en toch weer uniek!
Zo herkenbaar deze poeziealbum plaatjes, en toch weer uniek!

Wat is de geschiedenis van het Poëziealbum?

Misschien had je het niet verwacht, maar het poëziealbum is een Duitse traditie, die zich pas later over Europa verspreidde. Het eerste poëziealbum dateert van ongeveer 1820 en werd oorspronkelijk door vrouwen -dames uit de hogere sociale klassen- gebezigd. Er stonden mooie of grappige poeziëalbum versjes en plaatjes in. Met vaak schuin op de pagina korte, grappige poëziealbum versjes als ’tip tap top, de datum staat op zijn kop’.

Vroom poëziealbum versje, voor de brave, jongedame
Vroom poëziealbum versje, voor de brave, jongedame

Deze albums waren vaak luxueus vormgegeven en dienden als plekken om inspirerende gedichten, literaire citaten, tekeningen en persoonlijke boodschappen te verzamelen. Zo is het dus uiteindelijk gekomen, een traditie de we tot wel 1995 hebben aangehouden.

Direct terug naar de jaren 70, mijn kindertijd, met dergelijke fantastische ansichtkaarten en poëziealbum plaatjes van vroeger!
Direct terug naar de jaren 70, mijn kindertijd, met dergelijke fantastische ansichtkaarten en poëziealbum plaatjes van vroeger!

Het poëziealbum begon in Duitsland, maar verspreide zich over Europa

Het poëziealbum was aanvankelijk gekoppeld aan het “meisjes onderwijs” (tja, vroeger kende we natuurlijk ook de huishoudschool), als een manier om poëzie en literatuur te bevorderen. Het werd gezien als educatie, om het schrijven, lezen en de “artistieke vaardigheden van jonge vrouwen te ontwikkelen”.

Het beroemde 'Zoals Doorn hoort bij Roosje' poëziealbum gedicht, hij kwam in ieder poëziealbum wel een keer voor!
Het beroemde ‘Zoals Doorn hoort bij Roosje’ poëziealbum gedicht, hij kwam in ieder poëziealbum wel een keer voor!

Dit idee van het bijhouden van een album voor poëzie begon al snel populair te worden in andere Europese landen, zoals in Nederland, waar het snel bijzonder geliefd werd onder meisjes en jonge vrouwen, en dat tot wel 1990.

Poëziealbum versje van oma, uit 1983
Poëziealbum versjes oma, uit 1983

In Nederland bloeide de cultuur van het poëziealbum op in de late 19e en vroege 20e eeuw. Tijdens deze periode werden poëziealbums beschouwd als echt waardevolle bezittingen en vaak waren ze prachtig versierd met kanten randen, satijnen linten, bloemmotieven en andere decoraties.

Typisch blad uit een poeziealbum, met rijmpjes en plaatjes!
Typisch blad uit een poeziealbum, met rijmpjes en plaatjes!

Meisjes zouden hun vrienden, familieleden en leraren vragen om bijdragen te leveren in hun albums; iets wat zij tot ver in de 20e eeuw hebben gedaan. Erg populair ware vrome versjes, of grappige poëziealbum plaatjes en versjes.

Schattige poeziealbum plaatjes en rijmpjes
Grappige, leuke poëziealbum versjes van vroeger!

Deze bijdragen bestonden uit persoonlijke rijmpjes, gedichten, handgeschreven boodschappen, tekeningen en soms zelfs kleine kunstwerken; zó schattig en zó nostalgisch ondertussen. Daarom deel ik deze graag met liefhebbers op Huishoudwiki.nl in de rubriek Nostalgie!

Poeziealbum plaatje en gedichtje, geplaatst door mijn vader
Poeziealbum plaatje en gedichtje, geplaatst door mijn vader

Het poëziealbum veranderde door de jaren heen van een literair gehalte naar rijmpjes en gedichtjes, met als hoofddoel om herinneringen aan vriendschappen en speciale momenten te bewaren, en elkaar vooral te vertellen altijd héél lief, braaf en vroom te zijn.

Poëziealbum plaatjes met gedicht
Poëziealbum plaatjes met gedicht

Hoewel het poëziealbum steeds minder populair werd, heeft het een nostalgische en emotionele waarde behouden voor de vele vrouwen die ze hebben bewaard vanuit hun jeugd. Hier zie je mooie poëziealbum plaatjes die we vroeger uitkozen!

Populaire dierenplaatjes uit het poeziealbum van vroeger
Populaire dierenplaatjes uit het poeziealbum van vroeger

Tegenwoordig worden poëziealbums soms nog steeds gebruikt; uiteraard niet om aan elkaar uit te lenen voor het schrijven van versjes, maar puur om terug te lezen en als verzamelobject. Zo zijn zelfs poëziealbumplaatjes gewoon nog hartstikke populair.

Ouderwets poëziealbum gedichtje en plaatjes
Typisch poëziealbum versje oma. Ouderwets poëziealbum gedichtje en plaatjes
Ach, waar is de tijd gebleven! Grappige, leuke poëziealbum versjes van vroeger!
Grappige, leuke poëziealbum versjes van vroeger!