Oude emaille reclameborden

Oude emaille reclameborden waren de billboards van vroegere tijden. Je kunt ze nog steeds kopen in lifestyle winkels, zoals bijvoorbeeld het bekende Loods5 bij Zaandam. De ouderwetse reclameborden die je hier ziet troffen we aan in het museum De Hoogelanden en laten een stukje historie zien van fabrikanten en de maatschappij van zo’n 100 tot 70 jaar geleden.

Deze ouderwetse reclameborden werden van emaille gemaakt, ontstonden rond de 20e eeuw en waren in zwang tot de jaren 50 ongeveer. Sommigen fabrikanten bestaan niet eens meer, zoals de eau de Cologne van Boldoot.

Emaille reclamebord van Eau de Cologne merk "Boldoot".
Emaille reclamebord van Eau de Cologne merk “Boldoot”.
Nog een prachtig emaille reclamebord van Eau de Cologne Boldoot. Niet alleen verkochten zij eau de Cologne, maar ook toiletzeep. Boldoot bestaat inmiddels niet meer, maar is in Amsterdam opgericht.
Nog een prachtig ouderwets emaille reclamebord van Eau de Cologne Boldoot. Niet alleen verkochten zij eau de Cologne, maar ook toiletzeep. Boldoot bestaat inmiddels niet meer, maar is in Amsterdam opgericht, in 1789.
Holland Amerika sigarenfabriek: andere tijden .. toen tabak nog heel gewoon was, zonder kennis over gezondheidsrisico's.
Holland Amerika sigarenfabriek. Andere tijden .. toen tabak nog heel gewoon was, zonder kennis over gezondheidsrisico’s.
Ouderwets emaille reclamebord van "Catz-Rotterdam" waarin bier werd aangeprezen.
Ouderwets emaille reclamebord van “Catz-Rotterdam” waarin bier werd aangeprezen.
Ouderwets emaille reclamebord van "Brasso" schoonmaakmiddel/ poets en glansmiddel voor metalen zo te zien.
Ouderwets emaille reclamebord van “Brasso” schoonmaakmiddel/ poets en glansmiddel voor metalen als koperen borden in het huishouden van vroeger zo te zien.
Oud reclamebord van J.G. Pruimtabak. In die tijd kauwden mannen pruimtabak (ook mijn vader), met de kennis van nu natuurlijk af te raden!
Oud reclamebord van J.G. Pruimtabak. In die tijd kauwden nogal wat mannen pruimtabak (ook mijn vader), met de kennis van nu natuurlijk niet aan te bevelen.
Brasso poetsmiddel Huisvrouw van vroeger.
Brasso poetsmiddel Huisvrouw van vroeger.