Kip droog, taai en waterig. Hoe krijg je kip mals uit de pan?

Komt de kip taai, droog en waterig uit de pan, in plaats van lekker mals? Droge, taaie kipfilet is totaal niet lekker, en dan druk ik me mild uit. Om kipfilet mals te krijgen, is het belangrijk om in ieder geval 1 belangrijke stap nemen (dat leg ik in het kort hieronder uit). Kipfilet mals bakken is écht niet moeilijk, maar ook ik klungelde hiermee vroeger. Nu niet meer, doordat ik deze 3 punten in acht neem, ingefluisterd door een horeca kok:

Kipfilet mals bakken in 3 stappen:

Hoe werkt dat, kipfilet mals opbakken? Volg de juiste stappen naar nooit meer taaie, uitgekookte kipblokjes (want doe je het verkeerd, dan komt er teveel water vrij tijdens het bakken en raakt de kipfilet gekookt in het eigen vocht, met als resultaat super taaie kip).

Stap 1

Marineer de kipfilet met kruiden en wrijf in met bakvet, laat een uurtje staan in de koelkast (het heeft de voorkeur, maar heb je geen tijd, sla deze stap dan over).

Stap 2

Neem een ruime koekenpan, plaats op middelhoge hittebron (middelste stand), voeg bakvet toe en laat alles eerst goed heet worden en opschuimen.

Stap 3 – belangrijkste stap

Verdeel de kipfilet in de hete koekenpan, liefst niet overvol, maar ieder stukje zijn minimale ruimte. Laat de kipfilet nu onaangeroerd liggen: niet draaien of wentelen, maar laat vrijwel geheel garen tijdens het bakken. Geen deksel over de pan, laat gerust 5-8 minuten zo liggen (naar gelang de dikte van de kipfilet). Zie je dat de kipfilet bijna helemaal gegaard is? Draai dan pas om en bak in 1 minuut de andere zijde gaar.

Je zult zien dat het werkt! Wil je ook malse gehaktballen proberen of draadjesvlees? Bezoek dan: gehaktballen & draadjesvlees. Bon appetit!