Voor eens en altijd: Zó krijg je smeuïge gehaktballen

Hoe krijg je smeuïge gehaktballen? Heel simpel. Ik ga geen ellenlang recept opschrijven; je kunt het namelijk in een notendop samenvatten: en succes gegarandeerd!

Smeuïge gehaktballen, zó maak je ze:

  1. Haal 1 kg rundergehakt in huis
  2. Koop gekruid paneermeel (nog geen euro per pakje) en gebruik een half pakje
  3. Gebruik 3 eieren
  4. Gebruik 150 ml ketjap

Kneed de genoemde ingrediënten flink door elkaar en draai dan stevige gehaktballen. Verhit ondertussen een koekenpan en bak de gehaktballen flink op, laat ze goed bruin worden. Zet ook ondertussen de braadpan op en voeg 2 eetlepels roomboter toe, laat schuimen, voeg een halve liter water toe, een runderbouillon blokje en rundvlees jus. Een laulierblaadje is ook lekker voor de smaakbeleving van de jus.

Dé gouden tip om smeuïge gehaktballen te maken!

Heb je de gehaktballen afgebakken? Plaats ze dan nu in de braadpan (met vet en al). Zet de pan op een lage ‘pruttelstand’.

Laat de gehaktballen nu minstens 2 uur pruttelen. 

Ja, dat klopt: 2 uur!

Daar ligt namelijk het grootste geheim van een superieure, smeuïge gehaktbal: hij moet úren pruttelen. Probeer maar uit en ervaar het enorme verschil tussen een korte en lange prutteltijd zelf. Het resultaat is onvergelijkbaar!

Ps. de vraag ‘hoe maak je smeuïge gehaktballen’ is nu wel beantwoord! Lees ook mijn beste tip voor mals rundvlees, a.k.a. draadjesvlees! en ontdek hoe je malse kipfilet bakt.