Waarom prikt ananas in je mond?

Er gaat niets boven verse ananas! Maar wat veroorzaakt dat prikken in je mond?
Er gaat niets boven verse ananas! Maar wat veroorzaakt dat prikken in je mond?

Heerlijk, verse ananas: altijd zoeter en sappiger dan de bleke versie uit blik. Maar het zal je vast wel eens opgevallen zijn dat verse ananas één “nadeel” kent: het prikt een beetje in je mond tijdens het eten. Er ontstaat een soort tinteling op je tandvlees en wangen door de sap, maar in het sappige ananas vlees valt geen stekel te bekennen. Wat is dat toch, dat prikken in je mond?

Tinteling & prikken in de mond door ananas

Bijna iedereen voelt het licht prikkelig, stekelige, tintelende of bijtende gevoel in de mond bij het eten van verse ananas. Ik zeg expres “licht”, want meer is het meestal niet dan dat. Geen reden om verse ananas te vermijden of te verhitten: zonde van de voedingsstoffen die deels vervliegen tijdens verhitting.

Wat veroorzaakt het licht bijtende gevoel van ananas?

Het prikken of een tintelend gevoel in je mond bij ananas eten, komt door de stof bromelaïne.

Bromelaïne is een natuurlijk enzym dat van nature voorkomt in ananas. Dit enzym helpt bij het afbreken van eiwitten, wat betekent dat het dat het eiwitten kan afbreken: precies wat er gebeurt in je mond tijdens het eten van ananas.

Prikkeling door bromelaïne

Wanneer je ananas eet, komt de bromelaïne in contact met de slijmvliezen van je mond, zoals je tong en gehemelte. Dit kan een reactie veroorzaken waarbij het enzym de eiwitten in je mond begint af te breken, inclusief de eiwitten in je huidweefsel. Hierdoor kan het een licht prikkend of irriterend gevoel veroorzaken. Het voelt een beetje als een tinteling of lichte irritatie in je mond. Vind je dit écht vervelend, dan is lichte verhitting van ananas wel aan te raden.