Stinkende schoenen schoonmaken: alle tips op een rij!

Stinkende schoenen schoonmaken, hoe doe je dat? Foto: S.v.d. Ent
Stinkende schoenen schoonmaken, hoe doe je dat? Foto: S.v.d. Ent

Je zult niet de enige zijn die schoenen uit wanhoop heeft weggedaan vanwege de zweetlucht en stinkgeur. Stinkschoenen zijn hartstikke irritant, gênant naar je omgeving en onhygiënisch voor je voeten. Zijn stinkschoenen nog te redden? Lees onze tips van voorkomen tot behandelen van stinkschoenen.

Stinkende schoenen schoonmaken | De 5 beste tips

Zo kun je stinkschoenen behandelen tegen vieze geurtjes:

  1. Zuiveringszout: strooi een laagje zuiveringszout in je schoenen en laat een nacht staan. Klop niet uit de volgende dag (dan zitten je schoenen volledig onder het witte poeder), maar stofzuig het op. Zuiveringszout onttrekt geuren en vocht uit je schoenen.
  2. Azijn: een oude methode is azijn mengen 2/3 azijn 1/3 water, dit giet je in een spuitflesje, even schudden en je schoenen aan de binnenzijde licht inspuiten hiermee. Laat vervolgens op huiskamertemperatuur opdrogen (dit kan beste een dag duren).
  3. Drogen met keukenpapier: prop je schoenen volledig vol met keukenpapier. Verwijder dit na een half uur en prop er nieuw keukenpapier in. Laat nu een nacht staan. Plaats de schoenen in een huiskamertemperatuur warme ruimte. Trek de schoenen nu een week niet aan om volledig te laten uitwasemen en draag vervolgens zo nu en dan: dus niet dagelijks.
  4. Bamboe en actieve kool kussens: deze speciale kussentjes passen in iedere schoen en nemen zweetluchten en andere nare geuren op.
  5. ShoeFresh: volledig van vieze stinkschoenen afkomen? Dan is de Shoefresh de ultieme uitkomst. Werkt via ozon aanmaak, dus gebruik hem precies zoals op de verpakking omschreven (ozon is gevaarlijk om in te ademen). Shoefresh staat bekend om zijn uiterst effectieve bestrijding van stinkende schoenen. Zeer, zeer effectief.

SHOEFRESH KOPEN OP BOL.COM

Shoefresh | Koop via Bol.com

Tips om stinkschoenen te voorkomen:

Er is niet altijd wat te doen tegen het ontstaan van stinkschoenen, vooral nat geworden kunststof schoenen kunnen na een paar uur al een sterke, vieze bacteriële geur verspreiden. Toch zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen het krijgen van stinkschoenen.

  • Katoenen sokken dragen: let erop dat je altijd katoenen sokken koopt en niet vermengd met synthetische stoffen. Katoen absorbeert beter.
  • Bamboe sokken: ook deze zijn natuurlijk en nemen vocht op, zonder bacteriën zich snel te laten vermenigvuldigen.
  • Schoenen afwisselen: heel belangrijk: wissel dagelijks gebruik van schoenen af. Draag dus niet dag in, dag uit, dezelfde schoenen, dat is vragen om zweetluchten of nog erger; stinkschoenen.
  • Dagelijks schone sokken: eigenlijk iets wat niet benoemd zou hoeven worden, maar zorg dat je echt dagelijks schone sokken pakt en draagt.
  • Dagelijks schone voeten: ook dit zou eigenlijk niet gezegd hoeven worden, maar dagelijkse hygiëne is heel belangrijk. Stap je met vieze voeten in schone sokken, dan vererger je alsnog de zweetlucht.
  • Eelt verwijderen: heb je last van eelt? Verwijder dit dan om de zoveel dagen ’s zomers bij open schoenen. Doe je dit niet, dan kan het eelt transpiratievocht opnemen en door de wrijving achterblijven in je schoen (vooral bij open sandalen; in dichte schoenen draag je sokken), en stinkluchten veroorzaken.
  • Schoenen lucht en ruimte geven: plaats je schoenen niet na dragen in een afgesloten (kunststof) schoenenkast; hier kunnen ze maar slecht uitwasemen.
  • Schoenen in open rek plaatsen: plaats je schoenen na dragen in een open rek, zo kan de frisse lucht zijn werk doen. Plaats je schoenen in een ruimte waar het niet vochtig en kil of klam is.

Zijn jouw schoenen beschimmeld geraakt, iets wat kan gebeuren indien zij in een te vochtige ruimte worden geplaatst, neem dan onze schoonmaak instructies door.