Helpt 4711 eau de Cologne tegen hoofdpijn?

Boldoot en 4711 eau de Cologne waren jaren, en jarenlang hét merk voor eau de Cologne. Foto: S.v.d.Ent
Boldoot en 4711 eau de Cologne waren jaren, en jarenlang hét merk voor eau de Cologne. Foto: S.v.d.Ent

Met eau de Cologne is iets speciaals aan de hand. 4711 en Boldoot zijn al zo oud als de weg naar Kralingen, en hadden vroeger veel meer betekenis dan alleen een geurwater. Het werd voor diverse zaken gebruikt. Eind 1700 (in 1794) is eau de Cologne ontwikkeld in Keulen door de familie Mühlens, die hun huisnummer “4711” (toebedeeld door de Franse bezetter) gebruikte als merknaam.

4711 eau de Cologne is vluchtig van geur

Eau de Cologne, ofwel Keuls water / water uit Keulen of in het Duits Kölnisch Wasser, is een geurwater. Het is dus geen eau de toilette of parfum. Iets wat een wereld van verschil maakt, want een geurwater is véél lichter en vluchtiger van geur. Van indringende parfums kun je hoofdpijn krijgen, terwijl 4711 eau de Cologne nu juist bekend staat als middel tegen hoofdpijn.

4711 eau de Cologne hoofdpijn middel: Ice Depper

Hét 4711 eau de Cologne hoofdpijn middel is de “Ice Depper” van 4711. Dit middel bevat menthol en verkoelt, verlicht en verkwikt (zonder brandend te zijn). De “Ice Depper” heeft een gaasje om de opening, via dit systeem kun je de 4711 eau de Cologne deppen. Heerlijk en verlichtend op je slaap, nek en voorhoofd bij hoofdpijn. Dit is hét 4711 eau de Cologne hoofdpijn middel.

Juist bij hoofdpijn zijn geuren als eau de toilet en parfum soms niet te verdragen; het verergerd de hoofdpijn. 4711 eau de Cologne werkt dan juist wel verfrissend – van oudsher.

Waar wordt eau de Cologne voor gebruikt?

Eau de Cologne is een geurwater wat in diverse culturen geliefd is en gebruikt wordt. In warmere landen, zoals in Turkije, gaat de fles eau de Cologne van hand tot hand en krijg je een tissue aangereikt tijdens bijvoorbeeld een langere busrit, om je gezicht te besprenkelen en op te frissen met eau de Cologne. Maar ook in vliegtuigen krijg je eau de cologne tissues (voorverpakte verfrissingsdoekjes) aangereikt om je handen en gezicht op te frissen.

Eau de Cologne wordt gebruikt voor:

  • Het opfrissen en reinigen van handen en gezicht
  • Vuil en zweet van je voorhoofd te verwijderen
  • Om lekker te ruiken, zonder een overdadige geur om je heen
  • Als oppepper tegen hoofdpijn (koop dan de Ice depper van 4711)
  • Jezelf op te frissen wanneer je duf voelt
  • Het werd voor- en tijdens de heerschappij van Napoleon zelfs gedronken; men zag het als een wondermiddel tegen van alles en nog wat; bij verkoudheden, ontstekingen e.d.
  • In die tijd, rond 1800, was eau de Cologne geen geurwater, maar een middel wat je innam. Pas toen Napoleon de receptuur wilde afdwingen, werd eau de Cologne omgedoopt tot geurwater – zodat Napoleon er geen grip op kon krijgen.
  • Drinken van eau de Cologne is iets wat we je zeer afraden, het bevat maar liefst 85% alcohol.

4711 eau de Cologne kopen op Bol.com

 

Boldoot waar te koop?

Waar is Boldoot nog te koop? Helaas moeten we je teleurstellen, want het Nederlandse Boldoot bestaat niet langer en is dus nergens meer te koop. Maar niet getreurd, want 4711 eau de Cologne is wel gewoon overal bij de drogist te koop; een gelijkwaardig merk met een nog langere geschiedenis dan Boldoot. Je kunt 4711 eau de Cologne in flesjes kopen, maar ook in voorverpakte tissues of in spray flesjes.