Wat is het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn?

Niemand zal het in zijn hoofd halen om schoonmaakazijn voor consumptie te gebruiken, maar je kunt je wel afvragen: kan ik schoonmaken met gewone azijn? Geen gekke vraag en het antwoord luidt: ja, je kunt schoonmaken met natuurazijn. Maar eerst kijken we naar de verschillen tussen de azijnsoorten.

Wat is het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn, in tegenstelling tot natuurazijn, heeft een hoger gehalte aan azijnzuur, waardoor dit middel ongeschikt is voor consumptie.

Het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn ligt voornamelijk in de samenstelling. Schoonmaakazijn is meestal witte azijn die versterkt is met een hoger gehalte aan azijnzuur. Dit maakt het veel sterker en effectiever voor schoonmaakdoeleinden. Maar let op: je gebruikt schoonmaakazijn alleen binnenshuis en niet in de tuin. Overigens gaat het advies rond dat azijn zou helpen tegen een hardnekkig rooklucht in huis. Helaas klopt dit niet; je leest hier wat wel helpt.

Wat mag je niet schoonmaken met azijn?

  • Natuursteen (badkamer, sanitair, keuken) kan niet tegen de zuurtegraad van azijn en kan beschadigd raken.
  • Wasmachine; de rubbers kunnen aangetast raken en uiteindelijk poreus worden.
  • Metalen voorwerpen kunnen soms uitermate slecht tegen azijn, aandachtspunt dus!
  • Hout bijt volledig uit met azijn, niet gebruiken dus!
  • Wees voorzichtig met apparaten schoonmaken met schoonmaakazijn, inwendig kunnen metalen aangetast raken.

Wat maak je wel schoon met schoonmaakazijn?

  • Schimmel kun je op ideale wijze verwijderen met huishoudazijn. Even verdunnen en aanpakken die rotplekken!
  • Spiegels maak je eenvoudig schoon met wat huishoudazijn.
  • Roest verdwijnt voor de zon door het te behandelen met iets verdunde schoonmaakazijn.
  • Toiletpot. Heb je hardnekkig last van kalkaanslag? Giet dan gerust 1/4 fles schoonmaakazijn in de pot. Even mengen en een nacht laten intrekken, maak de volgende dag schoon met de toiletborstel. Overigens doe je dit alleen zo nu en dan om het keramiek van de toiletpot niet te beschadigen op termijn.