Tomado, ooit Neerlands trots.. Maar bestaat Tomado nog?

Frietsnijder van Tomado uit de jaren 70. Foto: S.v.d.Ent
Frietsnijder van Tomado uit de jaren 70. Foto: S.v.d.Ent

Wie kent Hollands trots Tomado niet? Tomado hóórt echt bij onze huishoudelijke geschiedenis, en wie de jaren 50 tot en met de jaren 80 heeft meegemaakt had vast diverse Tomado spullen in huis. Maar bestaat het merk nog steeds eigenlijk?

Bestaat Tomado nog?

Het antwoord zal je wellicht verbazen: ja, Tomado bestaat nog steeds! Tomado heeft zelfs een eigen website (Tomado.nl). En je kijkt je ogen uit! De boekenrekjes in de stijl van Mondriaan zijn zelfs nog steeds verkrijgbaar! (in de kleuren geel, rood en blauw). Tomado blinkt tegenwoordig uit in allerhande rekjes. Veel uit de collectie kun je direct in de winkels van Blokker en zelfs Action kopen! Zo zijn op de website o.a. mooie gietijzeren stoofpannen van Tomado verkrijgbaar, en andere geweldige keukenhulpmachines – tot aan de frietsnijder in modern jasje. Te leuk, echt een aanrader om te bezoeken.

100 jaar Tomado

Precies 100 jaar geleden werd Tomado in 1923 opgericht door Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht, waaruit de naam Tomado is opgemaakt: To(gt) M(assa) A(rtikelen) Do(rdrecht). Het merk werd al snel populair waarna er een fabriek in Zwijndrecht werd opgericht. Tijdens de oorlogsjaren stokte de productie, om na de oorlog in de jaren 50 keihard terug te keren met moderne huishoudspullen voor naoorlogs Nederland.

Tomado stond voor vernieuwing op huishoudelijk gebied, en kwam met allerhande geplastificeerde rekjes; van droogrekjes tot extra kastrekjes en opbergrekjes: Tomado was hét Nederlandse huishoudmerk vanaf de jaren 50 tot in de jaren 80 van de twintigste eeuw. Halverwege de jaren 80 raakte Tomado gedateerd en werd het bedrijf overgenomen door het Zwitserse Metaltex – wat tot op de dag van vandaag het geval is.

Een greep uit de populairste producten van Tomado:

  • Droogrekjes
  • Opbergrekjes
  • Keukenapparaten (waaronder de frietsnijder en hakmachines)
  • Boekenrekken
  • De alom bekende flessenlikker; hiermee kon je flessen vla bijvoorbeeld tot de laatste druppel leeghalen. Vrijwel ieder gezin (ook het onze) had een flessenlikker in huis.

Bekijk Tomado op Bol.com!

Super handig, deze frietsnijder van Tomado en zó licht te bedienen. Foto: S.v.d.Ent
Super handig, deze frietsnijder van Tomado en zó licht te bedienen. Foto: S.v.d.Ent