Is het ongezond om de was in huis te drogen?

De was binnen in huis drogen, slecht?
De was binnen in huis drogen, slecht?

Nu we als maatschappij het energieverbruik willen terugdring, kijken we steeds vaker wat kritischer naar ons eigen energieverbruik. Dit geldt ook voor het gebruik van de wasdroger. Is het gebruik van een wasdroger niet heel duur en kun je niet gewoon net zo goed de was aan een rekje drogen in huis, of is dat ongezond? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om de was in huis te drogen.

Was drogen in huis, is dat ongezond?

Het voelt een beetje ouderwets: geen wasdroger meer gebruiken maar keurig je was aan een rekje drogen. Van alle kanten worden we echter gewaarschuwd dat het huis vochtig zou worden, er schimmel ontstaat en we nóg harder moeten stoken om het vocht er weer uit te krijgen. Schimmel en vocht in huis is natuurlijk niet goed voor je gezondheid, maar je kunt dit zelf voorkomen.

Al meer dan 10 jaar geen wasdroger gebruikt

Binnen ons huishouden gebruiken wij al 10 jaar geen wasdroger meer (terwijl er wel een aanwezig is) en wordt alles aan een rek gedroogd. Bij ons geen sporen van schimmel of vocht te ontdekken. De omstandigheden zijn als volgt: we leven in een goed geïsoleerde woning en het rek hangt bij een dakraam wat altijd op een kier staat. Geen enkel vochtprobleem te bekennen en ook geen hogere stookkosten dan voor die tijd (toen de winters nota bene nog kouder waren). Ventileren is dus belangrijk om geen vochtproblemen te creëren en je was sneller droog te krijgen.

Ook zijn er elektrische wasrekken verkrijgbaar; de buizen van de rekken worden dan verwarmd. Dit systeem klinkt aardig, maar werkt niet geheel naar behoren; de was droogt op de buizen wel, maar de mouwen die hangen blijven gewoon nat bijvoorbeeld.

Was buitendrogen?

Wat is er natuurlijker dan je was gewoon buiten te drogen hangen?! Onze moeders deden het al voor ons. De was droogt enorm snel buiten, tenzij het mistroostig grijs en windstil weer is; dan droogt de was nauwelijks en is het geen aanrader om buiten op te hangen. Wind en zon zorgen ervoor dat je was ultra snel droogt buiten. Er is één klein nadeel; je wasgoed kan hard aanvoelen door buitendrogen, vooral handdoeken worden net schuurpapier (mits je wasverzachter gebruikt, maar juist bij handdoeken doe je dat net liever niet).

Wat zijn de nadelen van de was drogen in huis?

Een nadeel kan zijn dat de was er natuurlijk langer over doet om te drogen. Je kunt het proces echter wel een handje helpen:

  • Plaats een koele lucht ventilator gericht op de was. Binnen ca. 5 uur (afhankelijk van de hoeveelheid) is de was droog
  • Hang kleding niet te dicht op elkaar tijdens de winter, door ruimte tussen kleding open te laten droogt het sneller

Wat kost de wasdroger aan energieverbruik?

Wil je toch liever een wasdroger gebruiken, schaf dan een warmtepomp wasdroger aan van een energie label A+++. Deze verbruikt ca. 0,8 kWh per droogbeurt, wat op nog geen 40 cent per droogbeurt neerkomt (gezien het huidige prijsplafond op elektriciteit).

Eigenlijk is een condensdroger niet heel anders als een warmtepompdroger. Zij het dat bij een condensdroger de vochtige lucht direct naar buiten wordt afgevoerd en bij de warmtepompdroger het water wordt opgevangen in een waterreservoir, die dan na iedere wasbeurt geleegd moet worden.

Alleen is een warmtepompdroger een stuk zuiniger doordat er een andere techniek wordt gebruikt welke veel energie bespaard.

Bekijk hier warmtepompdrogers

Ter vergelijking: een warmtepompdroger A+ verbruikt ca. 1,5 kWh, dit is bijna het dubbele van de A+++