10 tips tegen een fruitvliegjes plaag!

Kweek geen voedingsbodem voor fruitvliegjes! Lees de tips! Foto: S.v.d.Ent
Kweek geen voedingsbodem voor fruitvliegjes! Lees de tips! Foto: S.v.d.Ent

Fruitvliegjes kunnen een behoorlijk irritante plaag vormen in huis, want ze blijven maar komen. Ze hangen rond je eten en verzamelen zich in je keuken, de fruitmand, of de prullenbak. Hoe kom je van ze af? Lees onze 10 tips tegen een fruitvliegjes plaag.

10 x tips fruitvliegjes bestrijden:

  1. Fruitvliegjes val maken. Je kunt zelf een fruitvliegjes val maken door een kopje water met een scheut azijn en afwasmiddel op verschillende ‘hotspots’ in huis neer te zetten. Ze komen op het azijn af, landen er in, en kunnen er vervolgens niet meer uit ontsnappen doordat het water te stroperig is dankzij het afwasmiddel. Zachtjes mengen voor gebruik (zodat er geen schuimkraag ontstaat). Fruitvliegjes vangen is door hun kleine omvang vrij lastig, maar lokken gaat des te beter!
  2. Prullenbak etensresten vrij houden. Koop een rol boterhamzakjes en stop daar kleine etensresten in; fruitschillen, stukje boterham, vleesrestanten etc. Verpak in de boterhamzakjes en gooi het dan pas in de prullenbak. Ontneem fruitvliegjes de kans zich te nestelen/ voor te planten in de prullenbak. Want juist met zomerse temperaturen wordt de prullenbak snel broeierig; heerlijk voor de fruitvlieg!
  3. Sneller prullenbak legen. Heb je last van een fruitvliegjes plaag, dan is het belangrijk om de vuilniszak eigenlijk vrijwel dagelijks om te wisselen. Geef ze geen kans op wat voor minieme voedingsrestjes óf drinkresten dan ook.
  4. Bewaar fruit in de koelkast. Op bananen na kun je bijna alle fruitsoorten in de koelkast bewaren. Doe dit als je echt last hebt van een fruitvliegjes plaag en koop dan maar even geen bananen (want ook daar zijn zij dól op!). Neem de voedingsbron weg voor fruitvliegjes.
  5. Laat geen vaat staan. Haal telkens direct borden en glazen weg als iemand klaar is met eten; je kind wat het boterhammetje net op heeft, of wat dan ook. Want ook kruimels en (bijna) lege glazen betekent voeding voor de fruitvlieg.
  6. Houd de keuken schoon. Veeg je aanrecht na gebruik schoon. Laat gebruikte glazen niet staan, spoel écht alles dagelijks af. Haal ook koffiepads, cups en restanten weg, want zelfs dat is niet veilig voor de fruitvlieg.
  7. Kook je gootsteen uit. Borden in de gootsteen: vaak zit er echt nog wel her en der een etensrestantje. Wedden? Let daar dus op, spoel alles af en plaats in de vaatwasser. Kook vervolgens je gootsteen uit, want zelfs daar kunnen zij eitjes leggen.
  8. Houd de vaatwasser dicht. Ook de vaatwasser is een favoriet plekje voor fruitvliegjes. Er is altijd wel íets te vinden, houd hem daarom echt dicht als je last hebt van fruitvliegjes.
  9. Voorkomen is beter dan genezen. Wie nog géén last heeft van fruitvliegjes wil dat graag zo houden. Let daarom goed op je fruitmand. Want één rotte plek en fruitvliegjes weten feilloos (is onderzocht) jouw huis te vinden; zij ruiken op honderden meters afstand en kunnen feilloos navigeren op geur (onderzocht).
  10. Planten met schimmelend blad. Ook huiskamerplanten kunnen een voedingsbron zijn voor fruitvliegjes. Haal eventueel aangetaste bladen weg, zodat er geen fruitvliegjes op afkomen.

Vergeet ook niet flessen, blikjes, verpakkingen e.d. altijd af te sluiten! Want echt, fruitvliegjes kruipen in iedere fles of openstaande verpakking. Een nachtje een fles wijn open laten staan en er komt de volgende dag een zwerm fruitvliegjes uit. Aandachtspunt dus. Wordt de overlast je echt te veel, dan kun je altijd nog een verdelger aanschaffen in de vorm van een ozon-generator