De vergeten oplossing voor deurschade: de deurstopper

Ideale deurstopper tegen schade. Foto: S.v.d.Ent
Ideale deurstopper tegen schade. Foto: S.v.d.Ent

Deurstoppers vond je vroeger in vrijwel iedere woning terug: niet zonder reden. De deurstopper werd op zo’n 10 tot 20 cm afstand van de muur geplaatst in de vloer. Met zijn rubberen stootrand zorgde hij ervoor dat de deur nooit contact kon maken met de muur en er op deze manier geen schade aan zowel de deur als de muur kon ontstaan. Tegenwoordig zien we de deurstopper nog maar weinig, terwijl het zo’n ideale oplossing is tegen schade! Tijd dat de deurstopper weer zijn herintrede doet én het goede nieuws is dat je ze gewoon bij de bouwmarkt kunt kopen!

Verschillende deurstoppers voor elk huis

Er zijn een paar verschillende soorten deurstoppers, maar de twee populairste zijn de wig en de rubber. De wig is een eenvoudig, driehoekig stuk rubber of plastic dat je aan de onderkant van de deur plaatst om te voorkomen dat hij beweegt. Het rubber is iets veelzijdiger, want het kan zowel als wig of als traditionele deurstopper worden gebruikt. Het is ook een beetje duurzamer dan de wig. Welk type deurstopper je ook kiest, zorg ervoor dat hij groot genoeg is om de opening aan de onderkant van de deur op te vullen. Je wilt niet dat hij verschuift of eruit valt als je de deur sluit. Dit is een flexibele deurstopper.

Je kunt ook voor de vaste variant kiezen die je op de vloer moet monteren, deze vormt een stootbumper tussen de muur en de deur. Tegenwoordig mooi in RVS met rubber stootrand te koop.

Hoe deuken en krassen in de deur te voorkomen

Het engste aan een deur die niet op zijn plaats zit, is het risico op schade aan een muur of meubelstuk. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet waar je de deur plaatst, zodat je niet wordt opgezadeld met een muur vol krassen en deuken door het opengooien van de deur. Lees onderstaande tips om beschadigde muren te voorkomen door je deur terug op zijn plaats te zetten:

  • Als je deur een kozijn heeft, zorg er dan voor dat het kozijn evenwijdig loopt met de muur.
  • Gebruik deurstoppers (wig of rubber) om te voorkomen dat de deur dicht slaan.
  • Gebruik een vast monteerbare deurstopper om elk risico uit te sluiten.
  • Zorg ervoor dat er minstens een centimeter ruimte is tussen de onderkant van de deur en de vloer.

Bekijk hier vele soorten deurstoppers

Wat zijn de tekenen dat je deur uit vorm is?

Er zijn een paar tekenen die erop wijzen dat je deur niet in vorm is. Als de deur niet goed sluit, of te gemakkelijk openzwaait, dan moet de deur waarschijnlijk worden bijgesteld. Je kan ook controleren op deuken en krassen op de muur, die een veel voorkomend neveneffect zijn van een deur die niet in vorm is. Als je veel schade aan je muren ziet, dan is het tijd om correctieve maatregelen te nemen en je deur te repareren.