Hoe planten afstoffen?

Stofvrije planten met glimmende bladeren, hoe maak je planten stofvrij? Foto: S.v.d. Ent
Stofvrije planten met glimmende bladeren, hoe maak je planten stofvrij? Foto: S.v.d. Ent

Hoe planten afstoffen? Het is geen gezicht; planten bedolven onder een laag stof. Mooie glimmende bladeren zorgen voor een schoon en fris gezicht. Maar niet alleen ontsiert stof de bladeren; planten kunnen hierdoor minder goed licht opnemen en het fotosyntheseproces raakt verstoord. Ook onze kamerplanten geven zuurstof af. Stof op de bladeren is dus slecht voor de plant en voor onszelf. Hoe maak je planten stofvrij en kun je planten afstoffen?

Hoe maak je planten stofvrij?

Er zijn diverse mogelijkheden om planten af te stoffen, wij zetten de aandachtspunten op een rij:

  • Vetplanten, cactussen, planten met licht klevend blad zijn eventueel met een statische plumeau zachtjes af te vegen; zij mogen niet gedoucht worden.
  • Planten met dunne, breekbare bladeren neem je af met synthetische handschoenen waar stof lekker op blijft kleven. Neem zachtjes de bladeren af.
  • Douchen kan bij planten zoals varens, de vingerplant, de graslelie en dergelijke.
  • Altijd zachtjes douchen met lauw water en dek de aarde af met plastic, zodat het aarde niet wegspoelt of de wortels te doordrenkt raken.
  • Douchen levert echter het probleem op van kalkvlekken; je zult de bladeren dus moeten afdrogen, want opgedroogde douchewater druppels laten doffe vlekken achter.
  • Regenwater is eigenlijk de beste oplossing! Zet geschikte huiskamerplanten buiten neer in de regen.
  • Regenwater laat namelijk géén kalkvlekken achter op de bladeren, wat je een hoop werk bespaart.
  • Het moet dan wel echt middelmatig hard en langdurig regenen, want een korte, matig regenbui verwijdert niet alle stof, waardoor er een smurrie op het blad achterblijft.
  • Haal de planten uit hun pot indien mogelijk, zodat de pot niet besmeurd raakt met potgrondspatten door de regendruppels.
  • Zorg dat water weg kan lopen aan de onderkant van de pot; sommige planten mogen absoluut niet teveel vocht. Let op bijvoorbeeld met Orchidee-achtige.
  • Is er geen opening onderaan de pot; bedek dan de aarde/ de pot met een plasticzak.

Zelf bladglans maken, hoe doe je dat?

Wist je dat je zelf bladglans kunt maken, op een wel heel simpele manier? Schenk wat melk in een bakje, neem een wattenschijfje, dep het in de melk en dep het zachtjes -niet te vochtig- over de bladeren! Je planten krijgen hier een geweldige opkikker van, want melk voedt en verzorgt het blad.

Is melk goed voor een plant?

Voor planten met gladde bladeren is melk voedzaam en reinigend en daarbij zorgt het voor bladglans.

Melk als bladglans kun je alleen bij planten gebruiken die ook gedoucht mogen worden. Gebruik melk dus niet voor behaarde cactussen, planten met vettige bladeren en dergelijke.

Tot slot: dode bladeren en takken

Kom je tijdens het schoonmaken vergeelde en rottend blad tegen, verwijder deze dan direct; ze kunnen ongedierte als fruitvliegjes aantrekken. Dit geldt ook voor dode takken aan bijvoorbeeld de Orchidee of andere huiskamerplanten; je stimuleert met het verwijderen van dode takken de aanwas van nieuwe scheuten.