Last van muizen in huis?

Last van muizen… Meestal begint het bij een vermoeden, doordat je knaagsporen aan verpakkingen hebt gezien. Of je hebt kleine zwarte keuteltjes ter grootte van een tarwekorrel zien liggen. Muizen zijn nachtdieren, daarom zul je ze overdag ook niet snel tegenkomen. Nummer één prioriteit is nu de muizen bestrijden. Maar wat te doen tegen muizen?

Welke soorten muizen zijn er, en wat kun je er tegen doen?

We kennen diverse muizensoorten in Nederland zoals de huismuis, de dwergmuis, de bosmuis, de woelmuis en de slaapmuis.

In Nederland komt de huismuis voornamelijk voor en leeft graag in onze woonomgeving. Hier kan de muis tenslotte al zijn voedsel vinden. Geen verpakking met voedsel is veilig voor de muis, want het zijn meesters in knagen. Een gemiddelde verpakking is daarom kinderspel om door te knagen. Het is dus heel erg vervelend en daarnaast onhygiënisch om muizen in huis te hebben.

Muizen in huis wat te doen? Zorg er in ieder geval voor dat voedsel goed is opgeborgen en dat er geen voedselresten slingeren in en rondom het huis.

Heb ik muizen in huis?

Denk je dat je muizen in huis hebt? Let dan goed op of je de volgende signalen opmerkt:

  • ’s avonds veel krassende geluiden?
  • Zijn verpakkingen van voedsel beschadigd?
  • Is er een vreemde geur te bemerken in afgesloten kamers of ruimtes?
    Je ruikt het snel want de mannetjes bakenen hun territorium af met urine. Dat is zeer onhygiënisch en stinkt behoorlijk.
  • Zijn er zwarte muizenkeutels te vinden in kastjes?
  • Zijn er aangevreten tv en of elektrakabels?

Zijn de bovenstaande kenmerken herkenbaar? Dan is de kans groot dat er muizen in je huis zijn. Meestal gaat het gelukkig om een vrij beperkt aantal muizen, maar een muizenplaag is nooit uit te sluiten!

Zijn muizen gevaarlijk voor mensen?

Vanwege de verspreiding van ziektes kunnen muizen gevaarlijk zijn voor mensen. En daarbij ruikt muizenurine muf en sterk, wat je woongenot bepaald niet ten goede komt! Behalve de schade die muizen aan woningen kunnen veroorzaken, verspreiden ze wereldwijd verschillende ziektes. Door contact met de muizen zelf, of met hun uitwerpselen, kun je flink ziek worden. Maar dit geldt ook verrassend genoeg voor het inademen van besmette urine lucht en door het eten van door de muis besmet voedsel. Ook kun je gebeten of gekrabd worden door een muis en bacteriën verspreiden die ziekten zoals salmonella en het Hantavirus veroorzaken.

Huisdieren als de hond en kat kunnen de overgebrachte ziektes oplopen. Zo kunnen honden ziek worden door besmet water uit hun bak te drinken. Katten die zieke muizen vangen kunnen zelf ook weer ziek worden … je moet er niet aan denken.

Tot slot kunnen muizen ook nog vlooien verspreiden in huis en de aanwezige huisdieren besmetten. Vlooien vormen een ware plaag overigens.

Hoeveel jongen krijgen muizen?

Een muis kan ruim twee jaar oud worden en is met twee maanden al geslachtsrijp; ze kunnen zich dus heel snel voortplanten. Een vrouwtjes muis werpt na drie weken 4 tot 6 jongen en een gemiddelde muis heeft 10 nesten per jaar.

Muizen vangen voordat ze zich voortplanten

Waar moet je beginnen wat muizen bestrijden betreft? Dat is een lastig verhaal, want wat wordt de beste aanpak om muizen te bestrijden? Is gif strooien de beste oplossing en kun je dat beter in een muizenlokdoos plaatsen, of is het verstandiger om een muizenval aan te schaffen?

Diervriendelijke muizen bestrijding

Een diervriendelijke manier om van deze onuitgenodigde gasten af te komen is natuurlijk ook mogelijk. Wil je liever de muizen vangen en daarna weer op een flinke afstand in de vrije natuur los laten? Bedenk daarbij dan wel dat je de muis na vangst binnen een paar uur moet vrij laten anders kan het beestje alsnog van pure stress overlijden. Misschien is een betere oplossing dan toch om de muizen op een zo humaan mogelijke wijze te doden. Een andere mogelijkheid is dan nog wegjagen zonder ze te doden.

Welke maatregelen in huis nemen?

  • Plaats horren en hordeuren, laat geen ramen en deuren open staan
  • Dicht kieren en gaten in huis
  • Zorg voor zo min mogelijk rommel in huis, muizen krijgen hierdoor steeds minder verstop plekken
  • Laat nooit etensresten slingeren, dit geldt ook voor kruimels op het aanrecht
  • Zorg dat muizen absoluut niet bij etenswaar kunnen komen

Welke muizenvallen zijn effectief?

Buiten de bovenstaande punten kun je nog meer ondernemen om muizen te bestrijden, zoals natuurlijk muizenvallen plaatsen.

Verschillende manieren voor muizen bestrijden:

  • Muizenverjagers: Deze apparaten zenden ultrasone geluidsgolven uit die onverdraaglijk zijn voor muizen en ander ongedierte.
  • Muizenvallen: De bekende conventionele muizenval, of een elektrische muizenval.
  • Diervriendelijke muizenval: De muizenkooi of een muizenval met een mechanisme waar meerdere muizen in kunnen.
  • Muizen lokdozen met muizengif: Het gif is voornamelijk gemaakt van volle witte tarwe. Het natuurlijke karakter van deze tarwe zorgt voor een hoge aantrekkingskracht. Na nuttigen van het gif drogen de muizen uit, dus er is geen overlast van stank. Heb je katten, dan is het niet aan te raden, aangezien zij ook vergiftigd kunnen raken.

Kijk hier voor muizenvallen

Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, om een échte muizenplaag te voorkomen.