Vaatdoeken wassen op welke temperatuur?

Brr, vieze vaatdoekjes, lees de do's en don'ts
Brr, vieze vaatdoekjes, lees de do’s en don’ts

Wat moet je weten over vaatdoeken? Op welke temperatuur moet je bijvoorbeeld vaatdoeken wassen en hoe gebruik je ze op hygiënische, verantwoordde wijze? Lees hier alles over de vaatdoek!

Vaatdoek, bron van bacteriën!

Na één dag begin je een vaatdoek vaak al te ruiken… Niet zo fris natuurlijk, maar nog erger: het kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Want wist je hoeveel bacteriën er wel niet in een vaatdoek zitten? Na slechts één dag kan een gebruikte vaatdoek wel 4 miljard bacteriën bevatten. Zodra een vaatdoek zurig begint te ruiken is het duidelijk dat er miljarden bacteriën op zitten. Gooi een vaatdoek dan ook na 1 dag gebruik in de was. Hoewel je het ook sneller kunt oplossen en hygiënischer.

Vaatdoek wassen, temperatuur?

Was je de vaatdoeken in de wasmachine, gebruik dan een temperatuur van 75 graden of hoger. Dit komt neer op een kookwas. Het 60-graden programma is dus onvoldoende.

Aandachtspunten:

  • Gooi nooit je gewone wasgoed bij vaatdoekjes in dezelfde wasmand.
  • De bacteriën kunnen zich dan verspreiden naar de gewone kleding, die je dan ook op 90 graden moet wassen; een ongeschikte temperatuur voor kleding.
  • Gebruik 2 wasmanden: één voor gewoon wasgoed en één voor de 90-graden was/ kookwas (ondergoed, handdoeken, vaatdoekjes).
  • Laat vaatdoekjes nooit langer dan 1 week -vermengd met ander kookwas-wasgoed- in de wasmand zitten: ze kunnen gaan schimmelen omdat ze al vochtig in de wasmand gaan (brrr!)
  • Hang vaatdoekjes uit en leg ze niet als een prop op het aanrecht. Zo krijgt de vaatdoek de kans sneller te drogen, wat het verspreiden van bacteriën erg inperkt.

Wasverzachter gebruiken of niet?

Gebruik overigens géén wasverzachter voor het wassen van vaatdoeken. Wasverzachter zorgt dat het absorptie vermogen verslechterd, bij microvezeldoeken kunnen zelfs de polen aangetast raken door wasverzachter.

Andere snelle mogelijkheden om de vaatdoek te wassen

Er bestaan enkele alternatieven om vaatdoeken snel te reinigen. Want misschien vind jij het wel zonde van de stroom om iedere week een kookwas te draaien voor die paar vaatdoekjes. De meest gebruikte alternatieven zijn:

  • Vaatdoeken in een emmertje met kokend water laten weken; giet kokend water in een stevige emmer en laat de vaatdoeken minimaal 8 tot 10 minuten weken. De temperatuur heeft de bacteriën gedood.
  • Vaatdoek in magnetron: Geen andere vaatdoek bij de hand en heb je ‘m nu nodig? Pak een bord, leg de vochtige vaatdoek erop en plaats voor 3 minuten op 800 watt in de magnetron. Alle bacteriën zijn dood en je kunt ‘m direct weer gebruiken (let op: pak niet met je handen beet, dit komt kokend heet uit de magnetron).