Hoe voorkom je condens op de ramen?

Condens op de ramen laat zien dat de luchtvochtigheid te hoog is in de betreffende kamer of ruimte. Is er condens aan de buitenkant van het raam aanwezig, dan komt dit doordat de buitenlucht zowel koud is én een hoge luchtvochtigheid heeft. Hoe voorkom je condens op de ramen in je woning?

Condens op de ramen voorkomen

Ruikt een kamer muf en voelt alles klam, dan is er meer aan de hand dan slechts wat vocht. Je kunt een vocht- en schimmelprobleem hebben. Goed isoleren van de spouwmuur, maar ook kelderruimte is dan belangrijk. Naast deze maatregelen is ook ventilatie zeer belangrijk. Zorg voor een goed ventilatie systeem, of ventileer standaard via luchtroosters.

Vocht op de slaapkamerramen?

Wanneer ’s avonds de ramen droog zijn, en ’s ochtends de ramen vochtig, dan is er geen ventilatie aanwezig in de slaapkamer! Je kunt dit voorkomen door de slaapkamerdeur open te houden en een luchtrooster altijd open te houden. Zoals we allemaal weten bevat onze adem vocht. Zijn je slaapkamerramen dus vochtig, dan is dit afkomstig van onze eigen adem. Uiteindelijk kan het vocht zelfs gaan schimmelen op de ramen, of op andere bedompte plekken. Een aandachtspunt dus.

Aandachtspunten bij vocht in huis:

 • Klemmende de deuren? Zodra houten deuren gaan klemmen is dit een teken van teveel vocht in huis
 • Droogstoken werkt letterlijk. Door goed te stoken daalt de luchtvochtigheid aanzienlijk.
 • Vochtvreters (je weet wel, die plastic bakjes met korrels) werken wel, maar lossen het probleem niet op, droogstoken en ventileren doen dat wel.
 • Plaats nooit meubelen te dicht op de buitenmuren; hierdoor kan schimmel ontstaan.
 • Zet altijd de luchtrooster van je ramen open.
 • Neem een afzuigkap in de keuken (heb je geen afvoer naar buiten? Gebruik dan plasmafilters).
 • Een goedwerkend ventilatiesysteem is erg belangrijk tegen vocht in huis.
 • Zorg voor een goed geventileerde badkamer.
 • Gebruik een condensdroger voor je wasgoed.
 • Plaats een ventilator in vochtige ruimtes.
 • Plaats een vochtvreter in de hoek van een kamer (of meerdere).