Bank reinigen: zelf je stoffen bank schoonmaken

Zelf je stoffen bank reinigen, hoe doe je dat? Foto: S.v.d.Ent
Zelf je stoffen bank reinigen, hoe doe je dat? Foto: S.v.d.Ent

Op een gegeven moment wordt een stoffen bank lelijk, hij vertoont vervuilde plekken. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken. Maar hoe kun je zelf jouw bank reinigen? We leggen het stap voor stap uit.

Stoffen bank schoonmaken, de keuzes

Hoe vervuild jouw bank ook is: begin altijd met het weghalen van losse delen (zit- en rugdelen) indien mogelijk en klop ze buiten flink uit. Vervolgens begin je met stofzuigen van de bank, doe dit met de borstelkop van de stofzuiger. Hierna kun je de bank reinigen en de stoffen bank schoonmaken naar gelang de ernst van de vervuiling.

Reinigen bank met lichte vervuiling

Kent de bank slechts wat lichte vervuiling? Een stoffen bank schoonmaken met baking soda is een veel gekozen optie. Natuurlijk kun je een professionele bankreinigingsspray in huis halen, maar in veel gevallen volstaat baking soda bij lichte/ matige vlekken op de bank.

Nodig voor bank reinigen met baking soda:

  • Baking soda (emmertje van Kruidvat)
  • Teiltje
  • Spons en lichte handdoek

Stoffen bank schoonmaken met baking soda: Maak een warm sopje met 2 el baking soda. Gebruik een lichtvochtige mircovezeldoek en dep de vlek(ken) voorzichtig weg. Dep vervolgens droog met een lichte handdoek (deze kan niet afgeven). Maak de bank nooit te nat, dan kan de stof rimpels vertonen of verkleuring bij het opdrogen. Zo kun je de stoffen bank schoonmaken met baking soda.

Stoffen bank schoonmaken met schoonmaakazijn

Een stoffen bank schoonmaken met schoonmaakazijn behoort ook tot de mogelijkheden, in plaats van baking soda. Je mengt dan half water, half schoonmaak azijn. Vul een sprayfles met dit mengsel en spuit de bank lichtvochtig in. Veeg na enkele minuten schoon en herhaal indien nodig. Let wel: huishoudazijn ruikt zuur. Deze zure lucht kan enige tijd rond de bank blijven circuleren, ook nadat deze is opgedroogd.

Reinigen bank met matige vervuiling

Kun je niet meer spreken van een licht vervuilde bank: is de stof al matig vervuild? Ga dan als volgt te werk.

Nodig voor bank reinigen:

  • Bank reinigersspray
  • Lichte handdoek

Let goed op of de bank reinigersspray geschikt is voor alle stoffen: dus zowel synthetische, als natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Kan de spray iedere stoffen bank schoonmaken? Spray dan de bank deel voor deel in. Laat even inwerken om vuil los te laten komen, maar veeg dan direct met ferme, lange vegen het vuil weg met de lichte handdoek. Laat de spray niet indrogen. Kijk op de verpakking in hoeverre het proces herhaalt kan/moet worden bij bank reinigen.

Stoffen bank reinigen met stoomreiniger bij zware vervuiling

Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger: Stoffen banken die zwaar vervuild zijn geraakt, vaak door huisdieren en jonge kinderen, kunnen zeer grondig gereinigd worden met een stoomreiniger. Ongeschikt overigens voor katoen, linnen en wol (natuurlijke stoffen), deze kunnen beschadigd raken door de hitte en verkleuren.

Nodig bij zware vervuiling bank reinigen:

  • Bank reinigersspray
  • Eventuele vlekken verwijderraar voor banken
  • Stoomreiniger bank (ook te huur)
  • Impregneer spray

Spray de bank in met de reinigersspray speciaal voor stoffen bank schoonmaken. Behandel optioneel grove vlekken ook direct met de vlekken verwijderraar voor  banken. Spray en dep; wrijf nooit in vlekken bij bank reinigen. Laat niet te lang inwerken, aangezien deze middelen niet mogen indrogen. Behandel de bank met de stoomreiniger, die hete, vochtige lucht spuit en afvoert.

Stoomreiniger bank huren

Bij het huren van een bank stoomreiniger ontvang je de precieze instructies overigens. Je kunt een stoomreiniger voor een stoffen bank huren bij bouwmarkten, zoals Gamma en Praxis. Zo kun je ook zelf een stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger.

Stoffen bank impregneren

Sla deze stap liever niet over; door de stof te impregneren wordt hij weer vuil en vochtafstotend, in plaats van dat beiden direct in de stof trekken. Een stoffen bank impregneren voorkomt dus het aantrekken van vuil. Impregneren kan pas zodra de bank geheel is opgedroogd (meestal binnen enkele uren). Doe het bij voorkeur pas de volgende dag en ga tot die tijd niet op de bank zitten.

Leren bank schoonmaken? Hier lees je hoe je dat doet.