Oud middeltje van mijn vader: brandnetelsap tegen luizen

Wij zijn opgegroeid met een grote moestuin achter het huis; alle buren hadden er een. Aan een zijlijn wapperde het wasgoed en musjes wroeten er in de aarde voor een aarde/ zandbad. Een doorn in het oog van m’n vader; daar gingen zijn net gezaaide plantjes. Dus spande hij een touw net boven grond uitstekende, met zilverpapier van oud koffieverpakkingen; die wapperde in de wind en moesten de mussen wegjagen, met deels succes. Over de aardbeienplanten ging een vissersnet, zodat de vogels ook daar (grotendeels) van afbleven.

Hij had zo zijn oplossingen voor allerlei tuinproblemen, met geen enkel oog voor het decoratieve gehalte van zijn oplossingen – leuk, dorpelingen waren vroeger meer praktisch dan ‘esthetisch ingesteld’. En er waren toen tenminste nog mussen. Ik heb zo het idee dat die ouderwetse moestuinen al decennia geleden plaats hebben gemaakt voor heel ander type tuinen.

Zo bestreed mijn vader bladluis

Ook voor bladluis had mijn vader een ecologische oplossing; want je spuit geen gif in je eigen groentetuin waar je als gezin van eet. Hij maakte zelf brandnetelsap, want daar kun je bladluis mee bestrijden.

Zo maak je brandnetelsap tegen luizen

Om dat te maken hoef je alleen maar jonge brandnetels te plukken, een vuilniszak, tang en tuinhandschoenen mee te nemen. Vervolgens gaan de brandnetels in een emmer, giet je er kokend water overheen (1/3 van de emmer vullen) en is het stampen met een toiletontstopper bijvoorbeeld, of een gewone aardappelstamper. Laat dit gerust een uur zo staan. Giet dan het sap in een sprayfles en bespuit de door bladluis aangetaste planten. Herhaal dit gewoon dagelijks.

Ook kun je al preventief de planten bespuiten. Het werkt echt – wil je bladluis bestrijden, maak dan brandnetelsap tegen luizen.

Ook interessant:

Groenten uit de eigen tuin smaken vaak beter dan die uit de supermarkt