Wat zijn de voor- en nadelen van een hond?

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een hond in huis?
Wat zijn de voor- en nadelen van een hond in huis?

Een hond is je beste vriend, maar toegegeven: het is lang niet altijd even handig of fijn om een hond in huis te hebben. Wat zijn nu eigenlijk echte voor- en nadelen van een hond in huis? In dit artikel lees je meer over wat het echt betekent om een hond te nemen; wat kun je verwachten?

Nemen we een hond, of niet?

Wie niet is opgegroeid met honden en er één besluit te nemen, bijvoorbeeld voor de kinderen, kan lelijk op zijn neus kijken. Want een hond in huis brengt de nodige zaken met zich mee. En en ander valt of staat met het ras / type hond en het persoonlijke karakter.

Aandachtspunten voor het kiezen van het ras:

 • Mag hij groot of klein zijn?
 • Heeft hij veel, of middelmatige beweging nodig?
 • Wil je een lekker rustige hond, een wat levendiger exemplaar, of een stuiterbal? (dit is vaak écht ras gebonden, lees je dus in!)
 • Kies je voor een pup -wat veel werk betekent- of mag hij al een paar jaar oud zijn?
 • Mag hij (veel) verharen, maakt het je niet zo uit, of is het echt een issue? (er zijn rassen die nauwelijks verharen. En kortharige honden kunnen ook vreselijk verharen overigens).
 • Langharige honden zul je eens in de 2 maanden moeten laten trimmen, anders groeit het haar in de ogen en raakt het haar vervilt en verklit. Ook zul je de hond wekelijks, of om de paar dagen moeten borstelen.

Hoe is dat, een hond in huis?

Iedere hond is verschillend. Sommige honden willen ’s ochtends al om 07.00 uur naar buiten, terwijl andere honden 10.00 uur prima vinden. Dit is op voorhand natuurlijk niet te voorspellen, maar je kunt het uitlaten wel aansturen gelukkig.

Gewoonlijk slapen honden best veel gedurende de dag. Je kunt het zo zien: ’s ochtends maak je een wandeling, na thuiskomst geef je hem eten en dan meestal zal je hond enkele uren slapen (hoewel er genoeg rassen zijn die dan verder willen spelen en jouw aandacht opeisen). Vervolgens rond een uur of 2 ’s middags is hij weer klaar voor de middagwandeling, deze mag best een uur duren! Voldaan komt je hond thuis en gaat nog even slapen. Gaan jullie ’s avonds eten, dan wil hij ook eten: geef hem altijd voor- of na jullie maaltijd eten, zo weet hij waar hij aan toe is.

Zorg dat je je hond:

 • Structuur biedt. Op vaste, gezette momenten doe je altijd hetzelfde: hij krijgt bijvoorbeeld altijd een kluifje na het eten. Vasthouden aan rituelen dus, anders raakt hij gefrustreerd.
 • Consequent behandelt: niet ingaan op bedelen, slechts één keer wat geven kan al verwachtingen scheppen voor de volgende keren. Hij kan dan hardnekkig gaan bedelen: voortaan! Dus blijf bij je punt en geef hem niets als je dat niet wil laten gebeuren.
 • Jezelf erg goed van te voren inleest op het karakter van het rashond wat je neemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de voordelen van een hond in huis?

 • Natuurlijk de liefde die je voor je hond voelt! Je hebt een maatje en je raakt helemaal op elkaar ingespeeld door de jaren heen.
 • Honden zijn vrijwel altijd waaks. Ze slaan snel aan bij aanbellen van de deur; inbrekers slaan jouw huis meestal liever over als er een (blaffende) hond aanwezig is. Is jouw hond wat forser, dan zijn vreemden er meestal bang van; dit hoeft niet altijd onnadelig te zijn. Een middelgrote tot grote hond biedt je meer veiligheid.
 • Het hebben van een hond is huis is gezellig, levendig.
 • Kies een leuke naam uit voor je hond die echt past: check hier onze lijst met hondennamen!
 • Een hond dwingt je buiten de deur te komen, dagelijks meermaals te wandelen; goed voor je gezondheid en sociale contacten!

Kijk hier voor hondenbenodigdheden

Wat zijn de nadelen van een hond?

 • De meeste honden verliezen iedere dag haar. Je kunt blijven vegen en stofzuigen; het bouwt zich gewoon weer op. Kun je hier niet tegen, dan betekent de hond een bron van ergernis. Hondenhaar gaat namelijk ook onder je sokken zitten; je loopt het overal mee naar toe. Heb je een stoffenbank, dan zal deze op den duur ook onder het haar zitten, net als je kleding. Gladde vloeren en gladde stoelen zijn het beste om makkelijk hondenhaarvrij te houden.
 • Sommige honden (vooral pups) kunnen niet goed alleen slapen, ze kunnen ’s nachts gaan janken. Gelukkig zijn honden hierin wel te trainen, maar lang niet allemaal – houd dat in gedachte.
 • Blaft jouw hond veel en vaak, dan heb jij er niet alleen last van; je buren ook. Dit kan voor de nodige ergernis gaan zorgen. Ook kunnen sommige honden niet lang alleen blijven en janken/ blaffen constant als jij weg bent: dit is natuurlijk ook heel vervelend voor de buren.
 • Je zult natuurlijk door weer en wind je hond moeten uitlaten; niet altijd even leuk!
 • Bepaalde rassen zwemmen graag, dit kan vervelend worden wanneer zij dagelijks tijdens het uitlaten in kleine moddersloten springen, je zult ze dan dagelijks onder de tuinslang moeten houden en moeten verzorgen.
 • Sommige honden zijn echte gravers en kunnen je gazon of kunstgrasmat beschadigen. Er zijn honden die nooit in de eigen tuin hun behoefte doen, maar andere honden weer wel. Vooral bij kunstgras is dit vervelend.
 • Een hond hebben brengt kosten met zich mee: voeding, dierenarts kosten. Gemiddeld kost een hond circa 85 euro per maand.
 • Sommige honden zijn slopers: pantoffels kapot bijten, of andere spullen (ook kostbare spullen….) een aandachtspunt dus!
 • Honden kunnen vlooien en teken krijgen. Is dat eenmaal gebeurd, dan is het bijzonder lastig om dit te bestrijden. Laat het dus niet zover komen en geef je hond ieder voorjaar een vlooienband of een ander middel. Tegenwoordig zijn er ook sleutelhangers verkrijgbaar met ultrasone geluiden die zeer effectief zijn tegen vlooien en teken; er komt geen gif meer aan te pas.

Kijk hier voor hondenbenodigdheden op Bol.com

Wat zijn de aandachtspunten?

 • Het is handig als je een gladde vloer hebt. Honden hebben soms ongelukjes en zeker wanneer de hond op leeftijd raakt kan hij zelfs onzindelijk gaan worden. Honden hebben dan steeds slechter controle over én besef van het urineren en poepen. Ligt er dan laminaat, een houten vloer of tapijt, dan kan dit echt op den duur je vloer verzieken; met vieze luchtjes, vlekken, tot zelfs aantasting van het laminaat als gevolg.
 • Normaliter zullen honden niet in de tuin hun behoefte doen, dat is immers hun territorium en verlengde van hun woonomgeving. Wat zij wel kunnen doen is kuilen graven in het gazon, dit hangt van het ras / type hond af. Houd daar dus rekening mee.