Wat is het verschil tussen roomboter grasboter?

Overduidelijk roomboter!
Overduidelijk roomboter!

Vraag jij je ook wel eens af wat nu het verschil is tussen roomboter en grasboter? Is de term ‘grasboter’ gewoon een marketingtruc, of bestaat er echt een verschil tussen beide botersoorten? Je leest het hier.

Verschil roomboter grasboter

Roomboter is afgeroomd melkvet wat een beetje water bevat. Grasboter is boter wat afkomstig is van koeien die in de wei vers gras hebben gegeten. Soms wordt grasboter ook weideboter genoemd.

Wat is zachte boter?

Het verschil tussen roomboter en grasboter is overduidelijk aanwezig: grasboter is veel zachter dan roomboter en daardoor beter smeerbaar. Grasboter is echt top kwaliteit boter! Wil je boter gebruiken voor op je brood, of om deeg mee te kneden, gebruik dan grasboter.

Wist je dat …

  • Roomboter en grasboter ongeschikt zijn om vlees in te bakken. Het room verbrand bij te hoge temperaturen, waardoor vlees kan aanbranden. Gebruik voor het bakken van vlees plantaardig, vloeibaar bakvet.
  • Grasboter kun je overigens tijdens de zomer niet buiten de koelkast kunt bewaren omdat het dan bijna wegdrijft, zo zacht als het wordt.