Hoe kun je zien of eieren nog goed zijn?

Checken of eieren nog goed zijn? Zo doe je dat!
Checken of eieren nog goed zijn? Zo doe je dat!

Heb je eieren nodig: blijken ze over de datum te zijn. Wat nu? Kun je eieren nog koken die over de datum zijn, of heb je dan een probleem? Zo lang een ei nog goed is kan dat, want meestal staat er op de verpakking ’t.h.t.’ (ten minste houdbaar tot), dit is dus een gegarandeerde datum, wat niet wil zeggen dat na deze datum eieren perse niet meer goed zijn. Je kunt zelf aan de hand van de eieren drijftest bekijken of het ei nog goed is.

Hoe lang blijft een ei goed?

De vuistregel is dat eieren vanaf dat zij gelegd zijn nog ca. 4 weken houdbaar zijn. Bewaar ze niet ijs- en ijskoud, maar op een koele donkere plek. Een koelkast hoort ongeveer 4 graden te zijn, maar sommige plekken in de traditionele koelkast zijn kouder dan andere plekken. Eieren bewaar je in de koelkastdeur. Dit is de beste bewaarplek voor eieren, want de koelkastdeur is de minst koude plek van de koelkast.

Drijftest eieren

Altijd handig om te weten: je kunt zelf uittesten of je eieren nog goed zijn. Neem een ruime bak water en plaats zachtjes het ei erin.

  1. Blijft deze op de bodem liggen? Het ei is nog goed.
  2. Blijft hij schuin op de bodem liggen, maar steekt hij iets omhoog? Nog steeds is hij goed en ca. 2 weken oud.
  3. Blijft het ei op de bodem liggen, maar staat hij verticaal omhoog? Nog steeds is hij goed, maar loopt wel tegen het einde van de houdbaarheid en is naar verwachting ruim 3 weken oud.
  4. Drijft het ei naar de oppervlakte en blijft hij hier drijven zonder te zinken? Dan is het ei echt bedorven!

Wanneer is een ei niet meer goed?

Zoals aangegeven is een ei wat blijft drijven niet meer goed en is dus bedorven. Heb je een doos eieren staan die over de datum is, test dan alle eieren en niet slechts één ei. Want wanneer één ei nog goed is, wil dit niet zeggen dat de overige eieren ook nog allemaal goed zijn.