We weten dat ze er net wat anders uitzien: krenten en rozijnen. Maar zijn er nog meer verschillen? Hoe dat zit lees je hier!
Krenten en rozijnen zijn beiden gedroogde druiven, hoewel van een ander druifsoort. Verschil tussen krenten en rozijnen:
- Rozijnen: meestal zijn er 2 soorten rozijnen verkrijgbaar in de winkel; de lichte rozijn en de wat donkere rozijn. Hoewel beiden van dezelfde gele druif afkomstig zijn -de pitloze Sultana druif- is het drogingsproces verschillend. De gele druif ondergaat een conserveringsbehandeling waardoor de lichte kleur behouden blijft, dit in tegenstelling tot de donkere rozijn.
- Krenten: zijn afkomstig van een specifieke, kleine Griekse druifsoort en levert bij droging zeer donkere krenten op. Krenten zijn ongeveer de helft kleiner dan rozijnen.
Wat is beter: krenten of rozijnen?
Wil je rozijnen of krenten kopen, kies dan voor de biologische variant die niet gezwaveld zijn, zoals de Blue Thompson rozijn. Let wel: rozijnen en krenten bevatten veel (fruit)suikers, waardoor meer dan ca. 40 gm per dag nuttigen niet aan te raden is.
Wat is zoeter krenten of rozijnen?
Hoewel er nauwelijks echt noemenswaardig verschil merkbaar is, zijn krenten vaak toch net iets zoeter. In tegenstelling tot rozijnen kunnen krenten soms harde stukjes bevatten: opgelet dus met je kiezen en tanden, je zult niet de eerste zijn die een stuk kies verliest!
Wat is wellen van rozijnen?
Het wellen van rozijnen of krenten houdt in dat je ze in een laag water zet zodat ze vocht kunnen opnemen. Doe dit zo’n 1,5 a 2 uur. Ze absorberen het vocht waardoor ze voller en sappiger raken. Dit doe je natuurlijk om ze te gebruiken in bijvoorbeeld pannenkoeken beslag, of lekker door de vla of ijs. Taaie rozijnen of krenten passen daar niet bij; je moet ze echt wellen.
- Voor het bereiden van oliebollen en cake gebruik je eerder krenten dan rozijnen.
- Voor salades zijn rozijnen meestal geschikter, maar je hoeft ze dan niet te wellen.