Mos verwijderen van je tuintegels

Ernstige vorm van mos/ algen groei!
Ernstige vorm van mos/ algen groei!

Mos-groei ontstaat meestal tijdens de winter. We noemen het mos, maar eigenlijk gaat het om alg. Voor alg om te groeien zijn schaduw, vocht en kou nodig; iets wat ten overvloede voorkomt tijdens de winter. Je tuintegels raken niet alleen vreselijk ontsiert, maar ook nog eens spekglad zodra het tuinalg nat is geworden. Het is geen overbodige waarschuwing om écht uit te kijken. Hoe kun je mos/alg het beste verwijderen van je tuintegels?

Mos verwijderen van tuintegels: zo doe je dat niet!

Er zijn tal van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die gebruikt worden om mos/ alg van de tuintegels te verwijderen; maar laat de meesten voor wat het is. Bleekmiddel, baking soda, de hoge drukspuit, schoonmaakazijn; ze zijn allemaal rampzalig voor je tuintegels en je (behalve de hoge drukspuit) tuinplanten. Slecht voor de bodem en je tegels kunnen poreus worden. Lekker laten staan dus. Hoe pakken we de klus dan aan?

Tuintegels schoonmaken met groene zeep

Het aloude middeltje groene zeep werd vroeger ook al gebruikt voor het schoonmaken van tuintegels. Maak de tegels eerst nat met water. Maak vervolgens een emmer met heet water en groene zeepsop. Doop nu telkens de borstel (met lange steel) in het sopje en boen hard over de tuintegels. Let overigens op dat je niet uitglijdt! Spuit na met een tuinslang na 5 minuten inwerken en je tuintegels zijn schoon. Groene zeep is niet schadelijk voor de natuur.