Mag een konijn in bad? Hoe wij ons konijn moesten reanimeren

Konijntje Nino
Konijntje Nino

Mogen konijnen in bad? Nee, geen goed idee; helaas spreken we uit ervaring. Wij hebben 2 konijnen in huis: Nino (eerst Nina, tot het een mannetje bleek) en Bambi. Allebei hebben ze een apart hok, want ze maken heftige ruzies. En dagelijks lopen ze los in huis, maar nooit samen – dus één voor één.

Gisterenavond kwam ik thuis, mijn zoon was al thuis en was in de badkamer. Ik groette hem en liep naar binnen. Daar liep Bambi los. Al een tijdje zo te zien, want de woonkamer lag vol keutels. Niet zo fris en tijd voor Bambi om terug in z’n hokje te gaan. Het was ook al 21.00 uur. Ik zette hem in z’n hok en keek toen naar het hok van Nino. Deurtje stond open en geen Nino te zien. Had m’n zoon ze er samen uitgelaten? Dat mag helemaal niet.

Kunnen konijnen zwemmen? Ja, maar …

Ik riep aan m’n zoon waar Nino was. Hij reageerde bedremmeld en kwam uit de badkamer. Toen vroeg ik wat er aan de hand was? Uh, ja, hij had het konijn in bad gedaan. In een diep warm bad, met schuim. Hij had ‘m eerst gewassen met shampoo. En toen het konijn in bad gezet. Nino wilde niet echt en spartelde tegen, maar zwom wel in het bad. Ik had immers gezegd dat konijnen konden zwemmen. Wat? Kon me daar niets van herinneren. Jawel, want een paar weken geleden had ik op internet gelezen dat “knaagdieren kunnen zwemmen”. Het zei me niets. Naar het schijnt doen zij dit alleen en uitsluitend als zij -als prooidieren- op de vlucht zijn bijvoorbeeld.

Konijn in bad gestopt

Het konijn zwom even rond. Maakte een paar keer pruttel geluiden en zonk toen plots naar de bodem. Dit is intens verdrietig. Mijn zoon greep hem vrijwel direct van de bodem, maar het konijn was levenloos en met de bek half open. Mijn zoon heeft direct gehandeld: de maag gemasseerd, op z’n rug geklopt, bidden dat hij zou overleven, en toen heeft hij het konijn 2 minuten mond-op-mond beademing gegeven. Het konijn heeft daarbij tweemaal in zijn mond geboerd en toen kwam hij weer bij. Als een heel klein angsthaasje.

Drijfnat konijn, dankzij reanimatie het bad overleefd

Toen mijn zoon de deur van de badkamer opendeed, en ik daar een drijfnat konijn op de grond zag zitten, en zag hoe klein hij was en er versteend uitzag, dacht ik dat hij dood was. Wát heftig en zielig. Het konijn is er gelukkig weer helemaal bovenop gekomen; ja, mijn zoon heeft z’n lesje geleerd – we hebben honden, en die kun je wassen, maar bij konijnen ligt dat heel anders… Mijn zoon voelde zich vreselijk schuldig en heeft dit ook nooit gewild, noch voorzien. Voortaan toch maar even éérst goed inlezen voordat je een konijn in bad stopt(!)

Dus even alle aandachtspunten op een rij.

Mag een konijn in bad? Nee, want:

  • Konijnen zijn heel schoon, ze likken zichzelf en elkaar schoon
  • Ze hoeven nooit in bad en gaan dan ook nooit in bad/ of in de natuur in het water
  • Ze hebben een olieachtige laag op hun haar, water is totaal overbodig
  • Shampoo is juist schadelijk, want het tast de olieachtige laag aan van het haar
  • Het haar van konijnen droogt heel langzaam en ze kunnen dan ook kou vatten
  • Konijnen houden helemaal niet van zwemmen, ze doen dit alleen als het niet anders kan
  • Zwemmen maakt konijnen doodsbang: nooit, nooit een konijn in bad stoppen dus
  • Doe je dit wel, dan kunnen ze uiteindelijk verdrinken
  • Is zijn vacht vies door keutels? Dan kun je dit deel met een vochtige doek afnemen
  • Ook nooit je konijn tijdens hitte in koud water zetten om af te koelen: het hoort niet en is schadelijk
  • Geef konijnen tijdens hitte een schuilplek in de schaduw en voldoende ventilatie