Wat is het verschil tussen friet en patat?

Friet of patat? Zijn beiden nu hetzelfde, of bestaat er verschil tussen friet of patat? Het woord ‘patate’ komt uit het Spaans van origine, waar ook het Engelse ‘potato’ weer afkomstig van is; het betekent aardappel. En zo noemt de Belg aardappels eveneens ‘patatten’, zonder hiermee gefrituurde friet aan te duiden. Gecompliceerd dus! Friet staat voor gefrituurd.

Wat is het verschil tussen friet en patat?

Met ‘friet’ of ‘patat’ wordt exact hetzelfde bedoeld in onze taal: gefrituurde aardappel, ofwel: friet of patat. Er is dus geen verschil tussen friet of patat. Hooguit bestaat er een regionaal verschil in aanduiding. In het zuidelijke deel van Nederland wordt er meestal gesproken over friet, terwijl in de rest van Nederland meestal gekozen wordt voor het woord patat. Maar we bedoelen hetzelfde, friet of patat zijn dus gewoon hetzelfde product. Friet klinkt echter nét iets chiquer dan ‘patat’.

Frietsnijder, patatsnijders, je koopt ze op Bol.com
Frietsnijder, patatsnijders, je koopt ze op Bol.com

 

Welke aardappel voor friet?

Wil je zelf eens patat maken, kies dan altijd voor een bintje (Nederlands superieur aardappelras) of als tweede keus de santé, hiermee maak je de lekkerste friet! Koop een frietsnijder, die je gewoon handmatig kunt bedienen – het gaat super licht en snel. Kies er ook eens voor om de schil om de aardappel te laten, zo krijgt je friet een nog intensere smaak. Bak de friet in zonnebloemolie af, dat is het lekkerste!

Maar voordat het zover is was je de zojuist gesneden friet in koud water en leg je ze op een theedoek om af te drogen.

Hoe moet je friet bakken?

Gebruik een frituur, dat is het aller veiligste. Zet op een plaats waar geen kinderen in de buurt kunnen komen. Gebruik dus zonnebloemolie; niet alleen lekkerder, maar ook makkelijker te verwijderen uit de frituur. Is het eenmaal oud, dan kun je het afgieten in een plastic fles en zo weggooien.

Hoe lang friet voorbakken?

Bak de friet of patat eerst 5 minuten voor op 150 graden. Laat nu uitdruipen in het mandje boven de frituurpan en laat vervolgens minstens een half uur afkoelen.

Afbakken

Klaar voor de tweede ronde! Nu maak je friet of patat pas echt lekker door het op 180 graden af te bakken, in 2 minuten is de friet nu goudgeel! Laat opnieuw even uitdruipen en bestrooi dan pas met zout.

Tip!

Ook lekker: aardappelpuree – en zo maak je het: aardappelpuree maken