Wat doet een warmtepomp?

Steeds meer nieuwbouwhuizen worden standaard voorzien van een warmtepomp. Dit is een duurzaam alternatief voor een CV ketel. Beide worden gebruikt voor het verwarmen van je huis. Vroeger was de CV ketel de standaard manier om je huis te verwarmen. Deze zijn daarom nog veel te vinden in de wat oudere huizen. Een CV ketel gebruikt gas voor het verwarmen. Afgelopen jaren is het milieu steeds belangrijker geworden. We moeten met z’n allen minder gas gaan verbruiken, zeker aangezien de gaskraan in Nederland dicht is gegaan. Er moest dus gezocht worden naar een duurzaam alternatief zonder gas en dit is de warmtepomp geworden, maar hoe werkt dit precies?

Zo werkt de warmtepomp

Een warmtepomp heeft geen gas nodig om een huis te kunnen verwarmen. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond onder het huis, of grondwater. Je denkt misschien: maar grondwater is helemaal niet warm. Dat klopt. De pomp gebruikt een koude bron, maar zet deze om in warmte, waarbij energie vrijkomt die je kunt gebruiken om een huis te verwarmen. De warmtepomp brengt een hoge druk aan op de bron. Hierdoor stijgt de temperatuur. Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem dat het huis verwarmt.

De warmtepomp werkt op stroom. Je gebruikt dus minder (of geen) gas, maar wel meer stroom. Als je dit helemaal duurzaam wilt maken, kun je je eigen stroom opwekken door het plaatsen van zonnepanelen; maar daar zijn wel zonnige dagen voor nodig.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De meest voorkomende zijn:

  • lucht/lucht warmtepomp (de airco)
  • lucht/water warmtepomp
  • bodem/water warmtepomp
  • water/water warmtepomp
  • hybride warmtepomp

Welke soort warmtepomp je nodig hebt hangt af van de warmtebron die je kunt gebruiken. Zoals je aan de naam kunt zien, gebruiken veel soorten meerdere bronnen, zoals lucht/water of bodem/water. De hybride warmtepomp is een handige soort voor mensen die op dit moment een CV ketel hebben. De hybride pomp is namelijk een combinatie van de CV ketel en de warmtepomp.