Van coniferen snoeien naar ze verwijderen – ervaringsverhaal

Het resultaat van drastisch coniferen snoeien! Het is nog verder gegaan dan dat: de coniferen worden/ werden verwijderd.
Het resultaat van drastisch coniferen snoeien! Het is nog verder gegaan dan dat: de coniferen worden/ werden verwijderd.

Onze 3 coniferen in de achtertuin waren in de afgelopen 12 jaar veel te kolossaal geworden. Ze zijn eerder gesnoeid, maar die kale stammen groeien maar door. Zo erg dat één conifeer tegen de schuur aan groeide en de dakrand en het dak al had aangetast. Ook hou je je hart vast tijdens stormen, bang dat ze een keer omvallen, omdat ze zo topzwaar zijn (volgens de buurman gingen zijn tuintegels de afgelopen paar jaar op en neer tijdens zware stormen). Deze bomen stonden er al toen wij er kwamen wonen – meer dan 10 jr geleden, maar ze zijn destijds veel te dicht op elkaar geplant en te dicht tegen de erfgrens aan. Kortom: deze coniferen, was de bedoeling, moesten drastisch gesnoeid worden, om te redden wat er te redden viel. Dat pakte uiteindelijk anders uit.

Van coniferen snoeien naar ze verwijderen

Wij hebben 2 potige buurjongens ingeschakeld, in Rotterdam-Ommoord, om de klus te klaren; jongemannen met ervaring: ze hebben al diverse bomen geruimd en gaan met een kettingzaag om alsof ze niets anders doen.

Hoe kan ik een boom uit mijn eigen tuin verwijderen?

Buurjongen begon bij de conifeer die tegen de schuur aanstond. Takken werden netjes vanaf onderaf verwijderd, werkende naar boven. Maar om de boom van de schuur te krijgen moest hij zó diep snoeien, dat er weinig overbleef van het groen. Dat wat er overbleef was geen gezicht. Toen is er besloten hem te te halveren tot de stam. Hoe je een boom uit je tuin kunt verwijderen, daar kom ik straks op terug.

Coniferen ruimen: Toen stond er nog maar één conifeer en het was werkelijk geen gezicht. Zijtakken aan binnenzijde hebben zich nooit kunnen ontwikkelen, door de verdrukking omdat zij zo dicht op elkaar ooit waren geplant.
Coniferen ruimen: Toen stond er nog maar één conifeer en het was werkelijk geen gezicht. Zijtakken aan binnenzijde hebben zich nooit kunnen ontwikkelen, door de verdrukking – omdat zij ooit te dicht op elkaar zijn geplant.

Buurman en buurman verwijderen alle 3 de coniferen: ajeto!

De middelste conifeer was al die jaren in de verdrukking gekomen en had geen groene zijtakken kunnen ontwikkelen, bleek. Ook dit was géén gezicht, en is ook die conifeer tot de stam teruggesnoeid. Toen bleef er nog 1 conifeer over, naast 2 kale stammen: wederom geen gezicht en ook deze conifeer had aan één zijde kale takken. Dus is ook de laatste conifeer tot de stam teruggesnoeid.

We moesten echt even slikken: van een fikse snoeibeurt werd het een ruim-beurt van de coniferen - maar al werkende bleek er geen redden aan. De takken moesten eerst nog vanaf onderen, werkende naar boven, gesnoeid worden, om zo min mogelijk schade te maken als de kale stam naar beneden wordt getrokken.
We moesten echt even slikken: van een fikse snoeibeurt werd het een ruim-beurt van de coniferen – maar al werkende bleek er geen redden aan. De takken moesten eerst nog vanaf onderen, werkende naar boven, gesnoeid worden, om zo min mogelijk schade te maken als de kale stam naar beneden wordt getrokken.

Kun je coniferen afzagen?

Hogere coniferen, zoals bij ons in de tuin, daar heb je een kettingzaag voor nodig. Ze zijn te huur bij de meeste bouwmarkten. Boek een paar weken van te voren een kettingzaag, want anders kun je alleen nog maar een kettingzaag huren die eigenlijk ongeschikt is (zoals bij ons het geval, wij waren te laat; dit was een 35 cm kettingzaag en eigenlijk alleen geschikt voor stammen tot 10 cm dikte). Een kettingzaag is een heel gevaarlijk, eng, apparaat. Trek veiligheidskleding aan, en laat het bij voorkeur door iemand uitvoeren met ervaring. Want zet je veel kracht en sta je er onhandig bij, dan kan hij in je ledematen schieten: je moet er niet aandenken; hij zaagt zo door je arm.

Alle takken zijn er intussen afgezaagd. Er is een inkeping gemaakt, zodat de mannen de coniferen naar de gewenste kant naar beneden kunnen trekken.
Alle takken zijn er intussen afgezaagd. Een buurjongen is nog bezig met het maken van de juiste inkeping, zodat de mannen de coniferen naar de gewenste kant naar beneden kunnen trekken.

Dit krijg je als je kettingzaag vastzit in het hout – en zo los je het op: Live gefilmd in onze tuin

Kettingzaag zit vast in hout, maar zo krijg je hem los

Dit heb je nodig om hoge coniferen of bomen af te zagen:

  • Hand kettingzaagje (met accu), voor de kleinere takken, gaat perfect!
  • Grotere kettingzaag, voor stammen tot zo’n 20 diameter (huur hem bij de bouwmarkt)
  • Veiligheidsbroek als je werkt met kettingzaag (buurjongens deden het zonder, dit is niet aan te raden)
  • Veiligheidsbril, vuurwerkbril, tegen houtsnippers en stof
  • Touw, om de boomstronk de gewenste kant op te trekken
  • Stevige, verantwoorde ladder, om langs de boom te kunnen werken
  • Handschoenen, kleding met lange mouwen (je komt anders onder de krassen te zitten op je lijf)
  • Eventueel schroevendraaier en hamer; mocht de cirkelzaag vastlopen in het hout, dan kun je ‘m er hiermee uit wrikken
  • Ruimte om al het groen op te stapelen
  • Eventueel een kruiwagen om het vrijgekomen groen te verplaatsen
  • Eventueel een aanhanger huren, om het groen direct af te voeren
  • Hulp vragen aan wat sterkere mensen uit je omgeving, dit lukt je niet alleen, of je doet er dagen over

Om coniferen te snoeien heb je ook deze spullen nodig (behalve touw), maar dan ga je niet tot de stam: er moet groen overblijven om weer verder te kunnen uitlopen. Ook mag je niet te diep snoeien in dat geval.

Laatste stukje, daar komt de top van de conifeer naar beneden. Als hij eenmaal ligt, moet hij nog verder in stukken gezaagd worden, aangezien zo'n stronk anders niet te tillen valt, laat staan een aanhanger in te krijgen is, zonder hijsmachine.
Laatste stukje, daar komt de top van de conifeer naar beneden. Als hij eenmaal ligt, moet hij nog verder in stukken gezaagd worden, aangezien zo’n stronk anders niet te tillen valt, laat staan een aanhanger in te krijgen is, zonder hijsmachine.

Hoe laat ik een boomstronk afsterven?

Dat vroeg ik me dus ook af, hoe krijg je die boomstronk dood? Je denkt direct aan uitgraven, maar dan kunnen de tuinen van onszelf en de buren ook uitgegraven worden: niemand ziet dat nu zitten, en een graafmachine kan er niet bij komen. Buurjongen kwam met de tip:

  • Stam terugzagen met kettingzaag tot zo’n 20 cm boven de grond.
  • Kruizen zagen in bovenste deel van de stam, tot zo’n 15 cm diep.
  • Gat boren in middelste deel van de stam.
  • Chemisch middel kopen (of beter wellicht: een natuurlijk alternatief) om in dit gat te gieten.
  • Wortels gaan dan wegrotten, dit proces duurt wel weken tot maanden.
  • Hierna kan de losse stam gemakkelijker verwijderd worden.
  • Zo kun je een conifeer dood krijgen
Dit is het idee hoe je een conifeerstam insnijdt, zodat de wortels behandeld kunnen worden en kunnen wegrotten, om ze te kunnen verwijderen. Dit proces kan wel enkele maanden duren, maar is handig op plekken waar geen graafmachine kan komen. En het is een low budget oplossing. Koop bij voorkeur een natuurlijk middel.
Dit is het idee hoe je een conifeerstam insnijdt, zodat de wortels behandeld kunnen worden en kunnen wegrotten, om ze te kunnen verwijderen. Dit proces kan wel enkele maanden duren, maar is handig op plekken waar geen graafmachine kan komen. En het is een low budget oplossing. Koop bij voorkeur een natuurlijk middel.